Uutiset

Kansainvälinen risteilyliikenne avautuu Suomessa

Suomalaiset viranomaiset, laivameklarit ja agentit sekä risteilyaluksia vastaanottavat satamat ovat hyvässä yhteistyössä laatineet toimintamallin, jolla kansainvälisten risteilijöiden matkustajien käynnit maissa onnistuvat terveysturvallisesti 26.7. alkaen.

”Kansainväliset risteilyvarustamot seuraavat EMSAn ja oman kattojärjestönsä CLIA:n ohjeita sekä noudattavat myös kunkin käyntimaan terveysviranomaisten antamia sääntöjä, ” painottaa Suomen Laivameklarit ry:n toiminnanjohtaja Sari Turkkila

Suomessa käyvät alukset toimittavat omat terveysturvallisuussuunnitelmansa ennakkoon käyntisataman terveysviranomaisille. Suunnitelmassa kuvataan varustamon aluksella toteuttama terveysturvallisuuden valvonta sekä maissa käyntiin liittyvät toimet. Vain hyväksytyn suunnitelman toimittaneiden varustamojen alukset ja matkustajat voivat vierailla Suomen satamissa.

Valtioneuvosto hyväksyi 15.7. päätöksen sisärajavalvonnan päättymisestä ja siinä yhteydessä annettiin myös selkeät säännöt kansainvälisten risteilijöiden käynneille Suomen satamissa. Uudet säännöt ovat voimassa 26.7. alkaen.

”Risteilyalus voi saapua Suomeen vain toisesta EU- tai Schengen-valtiosta, ei siis esimerkiksi Pietarista. Lisäksi kunnan terveysviranomaisella on aina oikeus kieltää maissa käynti, jos aluksella on sairaustapauksia.”

Helsingissä maissa käyviltä risteilymatkustajilta vaaditaan myös todistus vähintään 14 vuorokautta ennen Suomeen saapumista saadusta covid-19-rokotussarjasta tai enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista tehdyn covid-19-testin negatiivisesta tuloksesta tai enintään kuusi kuukautta aikaisemmin sairastetusta laboratoriovarmistetusta covid-19-taudista.

Turkkilan mukaan varustamot valvovat asiaa erittäin aktiivisesti itse, aluksella on lääkäri ja mahdollisuus testata matkustajat. Risteilybisnekselle on elinehto, että tartuntoja ei ole aluksella, eikä tule maista.

”Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka yhteistyössä toimijoiden ja viranomaisten kanssa voidaan vähitellen terveysturvallisesti avata matkailua. Olemme erittäin iloisia siitä, että kansainvälinen risteilyliikenne taas palaa Suomeen, ” sanoo toiminnanjohtaja Turkkila.

Lisätiedot  

Sari Turkkila, toiminnanjohtaja
sari.turkkila@shipbrokers.fi, +358405263348
www.shipbrokers.fi

 

Kaikki uutiset