Uutiset

Laivameklarit 100 vuotta meriliikenteen palveluksessa

Suomen Laivameklarit ry julkaisee Itämeripäivän 27.8.2020 kunniaksi yhdistyksen ja laivameklareiden työn historiaa käsittelevät verkkosivut.

Suomen Laivameklarit ry täyttää tänä vuonna sata vuotta. Yhdistys perustettiin keväällä 1920 hotelli Kämpissä Helsingissä. Perustavaan kokoukseen osallistui parikymmentä yritystä, joista kolme eli Herman Andersson, John Dahlberg ja Victor Ek, ovat pysyneet jäseninä sadan vuoden ajan.

Historiasivuilla kerrotaan yhdistyksen vaikuttamisen paikoista, meklareiden työn muutoksista ja alan yritysten yritystarinoita. Mukana ovat liiton kunniajäsenet Gunnar Heinonen ja Rolf Sandberg, meklarit Kari Koivu ja Nils Österberg, asiamies Hannu Honka sekä rouva laivameklari Lisa Andström.  Yritysesittelyn saavat sata vuotta jäsenenä olleiden yritysten lisäksi myös Rauanheimo ja SAL Heavy-Lift. Lue myös Heike Bosin haaksirikon tarina!

Ruotsi-Suomessa ja Venäjän vallan aikana annettiin asetuksia meklareiden työtehtävistä. Työnkuva muotoutui jo silloin lähes vastaavaksi kuin nyt. Meklarit hoitivat mm. selvitysasiakirjat, miehistön passit, opastivat vieraita laivureita ja huolehtivat lastauksesta. Meklarit ovat jo satoja vuosia hoitaneet satamakäynnillä tarvittavat palvelut ja viranomaisasiat aluksen omistajan tai päällikön puolesta.

Suomen Laivameklarit ry:n nykyinen tehtävä on edistää Suomen ulkomaankaupan merikuljetusten toimintaedellytyksiä ja tehdä meklarin työtä tunnetuksi alalla ja sen ulkopuolella.

”Laivameklarit osallistuvat aktiivisesti Suomen merikuljetusten kehittämiseen. Olemme mukana digitalisaation edistämisessä Aikatieto-hankkeessa ja EMSW-asetuksen toimeenpanossa sekä ympäristöasioissa viranomaisten ja Baltic Sea Action Groupin työssä. Lisäksi Huoltovarmuuskeskuksen vesikuljetuspoolin jäsenyys antaa meille mahdollisuuden tukea Suomen huoltovarmuutta,” toteaa liiton puheenjohtaja Tomi Rautio.

”Meklareiden historiaa käsittelevät verkkosivut johdattavat omalta osaltaan tutustumaan tähän ehkä vähän tuntemattomaan, mutta meriliikenteen sujuvuudelle edelleenkin erittäin tärkeään ammattiryhmään, ” kertoo toiminnanjohtaja Sari Turkkila.

Löydät uudet sivut liiton verkkosivujen etusivulta tai https://historia.shipbrokers.fi/ linkin kautta.

Lisätiedot

Sari Turkkila, toiminnanjohtaja, Suomen Laivameklarit ry
+358 405263348
sari.turkkila@shipbrokers.fi

Tomi Rautio, puheenjohtaja, Suomen Laivameklarit ry
Steveco – Saimaa Terminals
+358 44 232 3770
tomi.rautio@sterm.fi

Kaikki uutiset